Savez između InoCure i GOOD MASK

Pokretanje Europskog centra za razvoj i proizvodnju FFP maski

InoCure i GOOD MASK udružuju snage kako bi pokrenuli 5 proizvodnih linija za zaštitne respiratorne maske koje je Tajvan donirao Češkoj

Tajvanski dar potiče osnivanje Europskog centra za razvoj i proizvodnju FFP maski, saveza dviju jakih tvrtki za promicanje razvoja i istraživanja novih nanomaterijala i tehnoloških procesa koji će biti ključni za optimizaciju proizvodnje prijeko potrebne osobne zaštitne opreme. Razvoj naprednih (nano) materijala provest će češka biotehnološka tvrtka InoCure, koja je jedna od vodećih europskih tvrtki u svom području, dok znanje na razini proizvodnje pruža GOOD MASK koja trenutno ima proizvodni kapacitet od 250.000 FFP dnevno i jedan je od najvećih proizvođača u Češkoj.

Prag, 8. siječnja 2021

Krajem kolovoza, predsjednik češkog senata Vystrčil posjetio je Tajvan s delegacijom od 89 ljudi, unatoč neslaganju Kine. Tijekom svog govora pred tajvanskim zakonodavnim vijećem, naglasio je izbor obje nacije da odluče živjeti u demokratskom i slobodnom društvu, a zaključio je simboličnom izrekom "Ja sam Tajvanac" na mandarinskom jeziku, što je zaslužilo pljesak svih prisutnih.

U znak zahvalnosti za snažnu podršku Vystrčile Tajvanu, Autoland  je najavio donaciju 5 automatiziranih linija za proizvodnju zaštitnih maski za disanje kako bi pomogao europskom teritoriju u borbi protiv COVID-19. Predstavnici InoCure pratili su predsjednika češkog senata Miloša Vystrčila na njegovom putovanju na Tajvan i dogovorili se s donatorom o cjelokupnoj suradnji. Prošlog prosinca njegovi inženjeri završili su obuku za upravljanje proizvodnom linijom izravno na Tajvanu i postali certificirani partneri.

InoCure expert Miroslav Doupník at a Autoland Technology expert. CNA photo Dec. 20, 2020

Stručnjak za InoCure, Miroslav Doupník, stručnjak za Autoland Technology. CNA Photo Dec. 20. 2020

 

“Već radimo na razvoju češkog nano-respiratora FFP3, izuzetno tankih i prozračnih nano-kirurških maski i drugim tehnološkim inovacijama. Prema međusobnom dogovoru, dio operativnog kapaciteta proizvodnih linija također će se koristiti za daljnji razvoj u znanstvene i obrazovne svrhe. Vjerujemo da će suradnja u istraživanju i razvoju, proizvodno iskustvo i visoka kvaliteta novih proizvodnih linija dovesti do poboljšanja u opskrbi zaštitnim respiratornim maskama u Češkoj i Europskom tržištu. Češke tvrtke mogu postati važan dio europske proizvodnje na ovom polju i, zbog svoje tehnološke snage, izvoziti u druge zemlje svijeta. Ponosni smo što smo dio ove inicijative ”, zaključuje Radovan Vacek, većinski vlasnik i izvršni direktor InoCure.

Profesor Josef Šedlbauer s Tehničkog sveučilišta u Liberecu, koji se od prvih dana pandemije usredotočio na proizvodnju filtara i uređaja za zaštitu dišnog sustava, komentirao je: „Proljetna kriza u opskrbi osobnom zaštitnom opremom pokazala je da moramo pružaju sigurnost strateški važnim materijalima i proizvodima. Drago mi je da u zemlji postoje tvrtke koje mogu surađivati ​​i postati glavni proizvođač i inovacijski centar na paneuropskoj razini. Dugo surađujemo s GOOD MASK-om i rado ćemo proširiti ovu suradnju s drugim subjektima. "

GOOD MASK osnovana je u proljeće 2020. godine kao odgovor na nedostatak kvalitetne zaštitne opreme po pristupačnim cijenama, čime je pokrenuta proizvodnja isključivo češke proizvodne maske FFP. Od tada je u razvoj proizvodnje i kontinuirano poboljšanje kvalitete svojih proizvoda uložilo desetke milijuna CZK. Ubrzo nakon svog osnivanja, tvrtka je dobila skraćeni certifikat od Instituta za istraživanje zaštite na radu, koji potvrđuje sukladnost odabira parametara standardnog ključa EN 149 za zaštitu od COVID-19 za FFP2 maske. Također je dobio europski certifikat za FFP maske, posebno protiv COVID-19. Očekuje se da će uskoro dobiti potpunu certifikaciju za novorazvijeni nano-respirator koji je već prošao sva ključna ispitivanja u skladu s relevantnim standardima na Institutu za istraživanje zaštite na radu. Ovaj je proizvod prvi vidljivi plod suradnje s InoCureom. GOOD MASK opskrbljuje maske brojnim nacionalnim i europskim zdravstvenim centrima, humanitarnim organizacijama, vladinim institucijama i tvrtkama, kao i onima koji su jako zastupljeni u trgovačkim lancima kao što su Lidl, Tesco, Norma, mreže benzinskih postaja ili mrežni supermarketi Rohlík.cz i Košík.cz.

Tvrtka dovršava pripreme za ulazak na druga europska tržišta, uključujući Slovačku, Španjolsku, Francusku, Njemačku, Austriju i Poljsku, čineći je još predanijom u ponudi kvalitetnih proizvoda koji će biti dostupni svima.

A face mask production line at a Autoland Technology factory in Taiwan. CNA photo Dec. 20, 2020

Linija maski u tvornici Autoland Technology na Tajvanu. Fotografija CNA od 20. prosinca 2020

 

Vlasnik tvrtke i direktor Martin Ladyr kaže: „Stjecanjem ovog dodatnog proizvodnog kapaciteta u suradnji  s Europskim centrom za razvoj i proizvodnju FFP maski, naš će se proizvodni kapacitet povećati na 500 000 FFP maski dnevno, što nas čini ne samo najvećim nenadmašnim proizvođačem u Češkoj, već i vrlo važnim dobavljačem u cijeloj EU. Ovim proizvodnim kapacitetom možemo postići velike uštede troškova, što će značajno smanjiti konačnu cijenu naših maski. Nećemo morati brinuti o izravnom sučeljavanju cijena s kineskim uvozom. Vjerujem da ćemo s tim kapacitetom, zajedno s ostalim ozbiljnim nacionalnim proizvođačima, biti i izravni partneri državne uprave. "

Dušan Zvěřina, izvršni direktor i vlasnik tvrtke Obrokov, koja se fokusira na proizvodnju strateških filtara od topljenog materijala ("meltblown") i u čijem je razvoju sudjelovao s Tehničkim sveučilištem u Liberecu, dodaje: "Fantastično je da je tako mnogi pojedinci iz kampanja i tvrtki u našoj zemlji koji odgovaraju na trenutne izazove. Nacionalnu samostalnost ne postižemo samo proizvodnjom zaštitne opreme, već smo i dobro pripremljeni za izvoz. Puno je bolje ako možemo izvoziti proizvode s dodanom vrijednošću, nego ako sami izvozimo materijal za filtriranje za proizvodnju. Iako smo svi novi na ovom polju, vrlo brzo sustižemo godine koje su pred nama, uglavnom kineske tvrtke. Neprestano uspijevamo povećati učinkovitost filtracije, istovremeno poboljšavajući prozračnost materijala, iako ti parametri često djeluju jedni protiv drugih. Do sada smo sav materijal za filtriranje isporučivali u GOOD MASK i nije problem pokriti veću potražnju. "

Predstavnici subjekata koji sudjeluju kao i donatori na Tajvanu dijele iste vrijednosti u pogledu neprofitnih aktivnosti. Primjerice, raznim češkim organizacijama dodijeljene su stotine tisuća FFP maski, kao i drugim projektima temeljenim na Češko-tajvanskom udruženju za tehnologiju i trgovinu suradnje.

----------------------------------------------------------------------------------

InoCure je tehnološki orijentirana tvrtka. Tvrtku su uglavnom osnovali istraživači (Matej Buzgo, Jiri Pasta, Andrea Staffa) i inženjeri (Miroslav Doupnik i Martin Doupnik) u kombinaciji s poslovnim vještinama Radovana Vaceka kao izvršnog direktora. Njegova je misija razviti napredna nanotehnološka rješenja za svakodnevnu uporabu u zdravstvenoj industriji. Njezin cilj nije samo razviti rješenje, već kupcu pružiti sveobuhvatnu tehnologiju, od definicije kemijskih procesa do proizvodnje proizvodne opreme. Njegove aktivnosti na polju životnih znanosti vraćaju se na krajnji proizvod, uključujući marketing i prodaju, te podršku krajnjim kupcima. Velika prednost i snaga tvrtke  je da uključuju vlastite elektrode velikog kapaciteta za proizvodnju nanočestica i nanovlakana. Više informacija možete pronaći na web mjestu njihove tvrtke: www.inocure.cz

GOOD MASK osnovana je u travnju 2020. zbog zabrinjavajućeg nedostatka osobne zaštitne opreme. Njegov glavni promotor je poduzetnik, investitor i filantrop Martin Ladyr, kojemu je prva motivacija bila hitna potreba za učinkovitom zaštitom najugroženijih skupina, posebno dijabetičara, za koje već 15 godina izdaje specijalizirani časopis  DIAstyl. Tvrtka je uložila značajna sredstva u iznosu od deset milijuna CZK u proizvodne linije i u razvoj kvalitetne zaštitne opreme i njezino certificiranje. Materijal koji je presudan u proizvodnji maski, poput rastopljenog filtriranog materijala ''meltblow'', razvijenog u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Liberecu, zajedno s ostalim ključnim materijalima, kupuje se isključivo od čeških proizvođača. Trenutno je GOOD MASK jedan od najvećih proizvođača kirurških maski i FFP-a u Češkoj. Proizvodi GOOD MASK zastupljeni su na policama različitih trgovačkih lanaca, ne samo u Češkoj, već i u drugim zemljama Europske unije. Više informacija možete pronaći na web stranici tvrtke www.goodmask.si

----------------------------------------------------------------------------------

 Kontakt za medije:

 Barbora Stluková, voditeljica odnosa s javnošću, stlukova@goodmask.cz.

Komentari (0)

Zasad, nema još mišljenja


Ime
Komentar